18 pregovorov iz sveta, ki bodo razširili vaš besedni zaklad (face it)

Pregovori so preprosti in konkretni izreki, široko poznani in uporabljani, temelječi na zdravorazumskih resnicah ali izkušnjah. Pogosto so izposojeni iz jezikov in kultur, v katerih so v originalu nastali in se uporabljajo širom po svetu. Pregovori bogatijo besedni zaklad in prispevajo k slikovitosti in jedrnatosti izražanja, saj v sebi praviloma nosijo globji pomen in imajo bogato sporočilno vrednost. Lahko bi tudi rekli, da so splošno poznani izreki, ki vsebujejo modrosti, resnice, moralo, tradicionalne poglede, so pogosto podani v prenesenem pomenu, oblikovani v preprosto in lahko zapomnljivo obliko ter se prenašajo iz generacije v generacijo.

Pregovori iz različnih kultur širom sveta so impresionirali ilustratorja Jamesa Champmana, ki jih je začel zbirati na svoji spletni strani, vsakemu pa je dodal lastno ilustracijo, razlago pomena in  pripisal njegov izvor. Nekatere izmed najbolj markantnih smo zbrali v tem prispevku.

Med temi pregovori na žalost ne najdemo nobenega slovenskega. Slovenija je verjetno premajhna in zato premalo izstopajoča ali pa preprosto nimamo pregovorov z dovolj veliko težo, kaj mislite?

Kateri pregovori pa so vam všeč?

 

1.) Tisti, ki ima glavo iz voska, se ne sme sprehajati po soncu. (italijanski pregovor)

pregovor
vir: www.soundimals.com/#/wisdom/

Pomen: Zavedajte se svojih slabosti in sprejemajte odločitve temu primerno.

 

2.) Pes, katerega je pičila kača, se boji klobas. (brazilski pregovor)

pregovor
vir: www.soundimals.com/#/wisdom/

Pomen: Ko enkrat nastradaš oziroma imaš neprijetno izkušnjo, si poslej veliko bolj previden.

Naša različica tega pregovora pa je: “kogar je pičila kača, se boji zvite vrvi.”