6 logičnih ugank za kodranje možganov (face it)

Spodnje uganke so dovolj preproste, da jih lahko rešite med pavzo za kavo, če pa vam tematika ni blizu, pa vas lahko zamotijo za več ur in krepko razmigajo vaše možgane. 🙂

Torej, ste dorasli izzivu?

Uganka 1 – zaporniki s klobuki

vir: bright side
vir: bright side

Štirje zaporniki so razporejeni v vrsto na stopnicah. Vsi gledajo v isto smer. Zid ločuje četrtega zapornika od ostalih treh. Slika lepo opisuje situacijo, za vsak slučaj jo povzemimo še z besedami:

  • Zapornik 1 lahko vidi zapornika 2 in 3.
  • Zapornik 2 lahko vidi le zapornika 3.
  • Zapornik 3 ne vidi nikogar.
  • Zapornik 4 prav tako ne vidi nikogar.

Vsi zaporniki nosijo klobuke. Povemo jim, da sta dva klobuka črne, dva pa bele barve. V začetku zase ne vejo kakšne barve klobuk imajo na glavi. Naročimo jim, da naj zakličejo barvo klobuka, ki ga imajo na glavi, takoj ko to ugotovijo. Pri tem:

  • se ne smejo premikati ali obračati,
  • se ne smejo pogovarjati med sabo,
  • ne smejo snemati klobukov.

Kateri zapornik najprej ugotovi barvo svojega klobuka in zakaj?

(rešitev si lahko preberete na tretji strani)

Uganka 2 – obcestne težave

Vozniku avtomobila so med menjavanjem kolesa s predrto pnevmatiko v kanalizacijski jašek padli vsi štirje vijaki za pritrditev kolesa. Zaman se jih je trudil dobiti nazaj in tudi nikjer v bližini ni bilo za dobiti nadomestnih vijakov. Skoraj se je že sprijaznil z dejstvom, da bo moral prespati v avtomobilu, nakar mu mimoidoči otrok pomaga rešiti problem. Po nasvetu je uspešno pritrdil kolo in se brez zapletov odpeljal do najbližje mehanične delavnice.

Kakšen nasvet mu je dal mimoidoči otrok?

(rešitev si lahko preberete na tretji strani)

Uganka 3 – čarovničino darilo

Nekoč pred davnimi časi, je princ plemenite krvi potoval po deželi in iskal primerno življenjsko sopotnico. V dneh, ko se je poletje že prevešalo v jesen, je naletel na kočo, v kateri je živela stara čarovnica. Utrujeni popotnik jo je prosil, če sme prenočiti pri njej in ta mu je rade volje ponudila hrano in pijačo ter toplo posteljo. Zjutraj, preden se je princ odpravil spet na pot, mu je čarovnica poklonila darilo rekoč: “Vzemi to majico. Na svojem potovanju boš naletel na široko reko, ki jo boš moral prečkati in nikjer ne bo mostu, zato boš moral plavati na drugi breg. Če boš oblekel to majico, te bo ta obvarovala, da se ne boš utopil.” Popotnik je hvaležen vzel ponujeno in se odpravil naprej na pot. Čez sto dni in sto noči je res naletel na reko, pred katero ga je svarila čarovnica. Ampak, glej ga zlomka, na koncu se je izkazalo, da je lahko varno prečkal reko tudi brez majice, ki mu jo je podarila čarovnica. Zakaj?

(rešitev si lahko preberete na tretji strani)