7 inovacij v kmetijstvu, ki bi lahko rešile svet (face it)

Kmetijstvo zagotavlja temelje civilizacije in moderne inovacije ga lahko pomagajo rešiti. Industrijska monokultura, metoda kmetovanja, ki predstavlja večino današnje oskrbe s hrano, degradira zemljišča, zmanjšuje ekološko prilagodljivost in raznolikost ter zahteva ogromno fosilnih goriv. Zavedajoč se njenih napak, so pridelovalci, znanstveniki in inovatorji razvili alternativne metode, ki bogatijo zemljo in proizvajajo zdravo hrano. Čas je, da človeštvo zaviha rokave in se sooči s pretečimi nevarnostmi, preden bo prepozno. V tem članku vam ponujamo možnost, da se seznanite s sedmini kmetijskimi inovacijami, ki bi lahko pomagale “rešiti svet”.

 

Algoritmično kmetijstvo

algoritmično kmetijstvo
vir: inhabitat

Algoritmi so danes vsepovsod. Lahko optimizirajo naše spletne poizvedbe, nam pomagajo pri odločanju, kaj bomo gledali po televiziji, lahko celo ugibajo (nekoliko kontroverzno), kdo ima največje možnosti, da postane kriminalec.

V kmetijstvu jih lahko uporabimo za določanje najbolj optimalne in efektivne zasaditve poljščin. Benedikt Gross iz Velike Britanije, je oblikoval model, ki mu omogoča učinkovito zasajevanje poljščin v kompleksnih vzorcih po polju. S tem mu je uspelo izboljšati ekološko prilagodljivost in raznolikost skozi zanimive vzorce, ki so na polju lepo vidni od zgoraj, iz ptičje perspektive.