7 mitov o pametnih hišah

vir: www.smarthome.com
vir: www.smarthome.com

Se igrate z idejo o investiciji v pametne inštalacije za vaš dom ali poslovni prostor, vendar se ne morete odločiti zaradi vseh mitov, ki krožijo o tej tematiki?

V spodnjem članku vam bomo poskušali razjasniti dileme, da se boste lažje odločili in sprejeli za vas najboljšo odločitev.

Pa gremo kar po vrsti…

 

1.) Pametne inštalacije so preprosto predrage

Investitorje od investicije v pametno zgradbo najpogosteje odvrne prepričanje, da so pametne inštalacije preprosto predrage. Če je to do določene mere veljalo v preteklosti, to zagotovo danes ne velja več. Področje obstaja že dobri dve desetletji in v tem času je dozorelo, oblikovali so se standardi, nastalo je veliko različnih rešitev in ogromno število proizvajalcev naprav in opreme. Zdrava konkurenca na trgu je veliko pripomogla k dejstvu, da so pametne naprave danes kakovostne, praktično dnevno nastajajo nove, boljše in naprednejše naprave. In kar je za mnoge morda še najbolj pomembno, cene so padle, na trgu obstajajo rešitve praktično za vsak žep. Možnosti je ogromno, odločitev pa je seveda vaša. Za lažjo predstavo si lahko tukaj izdelate informativni spletni izračun stroškov pametnih inštalacij.

 

2.) Pametne hiše so le za tiste, ki so vešči računalnikov in pametnih naprav

Drugi pogosti mit, ki je pogosto prepreka temu, da bi si ljudje želeli živeti v pametni hiši, je bojazen, da bo sistem prezakompliciran in prezahteven. Seveda tudi to ne drži. Ena bistvenih prednosti pametnih inštalacij je ravno ta, da jih lahko prilagodimo željam in potrebam uporabnika. Na osnovi tega dejstva bi morda lahko torej trdili ravno obratno.
Naprave v pametni hiši se lahko upravljajo podobno kot v niši z tradicionalnimi inštalacijami – s pritiskom stikala na steni, ob tem pa lahko ta pritisk stikala nudi precej širšo paleto funkcionalnosti, kot zmorejo tradicionalne inštalacije. Prav tako pa lahko pametne inštalacije odreagirajo tudi povsem samostojno, brez posredovanja uporabnika, na primer s pomočjo senzorjev, urnikov, vnaprej pripravljenih scenarijev ali pa kar s pomočjo glasovnih ukazov. O tem priča tudi dejstvo, da se pametne inštalacije vse pogosteje uporabljajo tudi kot pomoč osebam z raznimi omejitvami, bodisi gibalnimi ali drugačnimi.

 

3.) Vsak dom mora biti pameten dom za vsako ceno

Nekateri uporabniki, predvsem tisti, ki so podvrženi ažurnemu sledenju in uporabi tehničnih novosti ter se vedno trudijo hoditi v korak s časom, morda čutijo pritisk, da je njihov dom na vsak način potrebno opremiti s pametnimi inštalacijami. Slednjim seveda ne moremo zanikati, da življenje naredijo lažje, varnejše in lagodnejše, kljub temu pa še to ne pomeni, da so pametne inštalacije primerne za vse, oziroma jih je potrebno imeti za vsako ceno.
Podnajemnik v stanovanju bo verjetno težko upravičil investicijo, seveda je zadeva še težja, če projektu lastnik stanovanja nasprotuje.
Kot pri vsaki stvari je potrebno preudarno oceniti situacijo, ovrednotiti pozitivne ter negativne strani in se odločiti na osnovi dejstev.

 

4.) V pametni hiši ni zasebnosti

Iz vidika varnosti in zasebnosti je seveda razumljiva in celo priporočljiva previdnost. Ob raznih vdorih v sisteme, katere lahko zasledimo v medijih je zaskrbljenost na mestu. Vendar gre le še za en kamenček v mozaiku tehnične revolucije, kateri se danes praktično ni mogoče izogniti. Podobni  ukrepi kot pri računalnikih, telefonih, urah, televizorjih in drugih pametnih napravah, ki jih najverjetnjeje že uporabljate, so tudi tukaj na mestu. Če namestitve ne poveže v svetovni splet (uporabljate lokalno postavitev), je možnost zlorabe minimalna, obenem pa ne vpliva bistveno na uporabnost samega sistema. Lahko pa recimo v sistem namestite napravo, ki kriptira komunikacijo na vašem vodilu pametnih inštalacij, v tem primeru so prestreženi podatki neberljivi. Seveda je to le eden od možnih ukrepov, natančen pristop se razlikuje od ene specifične situacije do druge. Če vas ta vidik še posebej skrbi, pa se recimo lahko tudi odločite, da ne uporabite video in avdio rešitev.

 

5.) Investicija se ne izplača

Pogled na to se razlikuje od posameznika do posameznika. Predvsem je odvisen od tega, kaj posamezniku pomeni višina finančnega vložka v primerjavi z koristmi, ki jih prinaša pametna hiša. Za nekoga, ki je gibalno omejen in je prikovan na invalidski voziček, so lahko pametne inštalacij in na primer glasovno upravljanje neprecenljivega pomena in se mu strošek v primerjavi s koristmi zdi zanemarljiv.
Prisotnost pametnih inštalacij tudi precej zviša vrednost hiše ali stanovanja, v primeru, da ga nameravate prodati.
V vsakem primeru, trend se vse bolj preveša na stran pametnih inštalacij, v prihodnosti bodo hiše s tradicionalnimi inštalacijami verjetno redke in če ste ravno pred izvedbo inštalacij, je temeljit razmislek vsekakor na mestu. Pogosto se pojavlja vzporednica s pogledom na avto s klimatsko napravo (ali električnim pomikom stekel) nekoč in danes.

 

6.) S pametnim termostatom boste ustvarili ogromne prihranke

Medtem ko je seveda res, da pametne inštalacije omogočajo tudi prihranke pri ogrevanju in porabi električne energije, pa prihranki niso astronomski, kot to trdijo nekateri. Prihranki so odvisni od sistema ogrevanja in porabnikov električne energije ter načina njihove uporabe; glede na dejstvo, da so v novogradnjah zadeve optimizirane, prihranki iz tega področja niso tako zelo veliki. Večjo prednost pametnih inštalacij vidimo v lagodju, nadzoru in dodatnih možnostih, ki jih prinašajo s sabo. V primeru, da je vaša raba energije neoptimizirana in potratna, pa vam pametno upravljano ogrevanje seveda lahko tudi prinese nezanemarljive prihranke.

 

7.) Če se odločite za pametne inštalacije, je zgradbo z njimi potrebno opremiti v celoti

Vaše hiše vam s pametnimi inštalacijami ni potrebno opremiti od A do Ž, lahko se odločite tudi za delno avtomatizacijo, bodisi zaradi ekonomskih razlogov ali pa se vam preprosto določena področja uporabe zdijo bolj smiselna kot druga. Opremite lahko recimo le izbrane prostore ali pa s pametnimi inštalacijami upravljate le luči, mogoče senčila ali pa na primer ogrevanje. Vsak primer je specifičen, oprema se prilagodi željam uporabnika, možnosti pa je praktično neskončno.

 

Pametne inštalacije so torej tukaj, trendi so zagotovo njihovi strani, v bližnji prihodnosti si bo moderno hišo brez njih težko predstavljati. Naš nasvet bi bil, če ste pred investicijo v hišne inštalacije, je temeljit razmislek vsekakor na mestu, odločitev pa je kot vedno seveda vaša.