9 fascinantnih stvari, ki se zgodijo z vašim telesom med spanjem (face it)

Ste se kdaj vprašali, kaj se dogaja z vašim telesom, medtem ko spite? Preberite si devet najzanimivejših dejstev, ki se zgodijo, ko se odpravite v deželo sanj.

 

1.) Vaše mišice so paralizirane

telo_med_spanjem_face_it_1
vir: hongkait

Ko vstopite v tako imenovano REM spanje (ang. REM – Rapid Eye Movement), ki je najglobje od vseh vrst spanja, so mišice vaših udov popolnoma paralizirane in ste se začasno nezmožni premikati. Obstaja motnja spanje, pri kateri ta paraliza vztraja tudi nekaj sekund ali celo minut po prebuditvi. Ta zastrašujoč občutek paralize doživijo ljudje z narkolepsijo, ko po spanju odprejo svoje oči.

 

2.) Vaše oči se premikajo z veliko hitrostjo

telo_med_spanjem_face_it_2
vir: Flikr

Vse faze spanja služijo enemu in istemu cilju – ohranjanju vašega telesa in možganov zdravih ter sproščenih. Obstaja pet stopenj spanja, vsaka naslednja je globja od prejšnje in ko se prebijemo skozi vseh pet, se cikel ponovno prične. Zadnja faza (REM) je najbolj aktivna in se prične približno 60 – 90 minut po tem, ko zaspite. V tej fazi se vaše oči hitro premikajo naprej in nazaj, brez da bi se vi tega zavedali, kajti vaši možgani so osredotočeni na to, kaj sanjate.

 

3.) Sprošča se rastni hormon

telo_med_spanjem_face_it_3
vir: Babynameslog

HGH hormon, znan tudi kot rastni hormon, je odgovoren za regeneracijo vaših kosti, mišic in tkiv. Ko spite, je proizvodnja te substance sprožena v celotnem telesu. Prispeva k celjenju ran in obnovi celic. Ko smo še mladi, ta hormon promovira rast in ima veliko drugih učinkov na telo. Iz tega razloga se je izoblikoval rek, da zrastemo več, ko spimo.