9 fascinantnih stvari, ki se zgodijo z vašim telesom med spanjem (face it)

4.) Vaše grlo se zoži

telo_med_spanjem_face_it_4
vir: byrdie

Ko spite, se mišice, ki držijo vaše grlo odprto v budnem stanju, sprostijo in širina grla se zmanjša. To je eden od razlogov za globoko smrčanje. Čeprav so tukaj še drugi dejavniki, ki prispevajo k pojavu smrčanja, kot je na primer nosna obstrukcija, zoženje grla veliko prispeva k nadležnih zvokom, ki jih nekateri ljudje ustvarjajo med spanjem.

 

5.) Škrtanje z zobmi

telo_med_spanjem_face_it_5
vir: AliCPhotography

Ta pojav se imenuje bruksizem. Ne dogaja se vsem, ampak nekateri ljudje se lahko zbudijo z močno bolečino v čeljusti, zaradi drgnjenja z zobmi ponoči. Bruksizem ima lahko morfološki izvor, ki se pojavi kot rezultat premika čeljusti. Lahko pa je tudi psihološki – je način sprostitve stresa nabranega skozi dan. Kakorkoli, študije še niso uspele dognati, zakaj se nekaterim ljudem to nikoli ne dogaja, nekateri pa se spopadajo s počenimi zobmi in bolečimi čeljustmi.

 

6.) Spontano spolno vzburjenje

telo_med_spanjem_face_it_6
vir: Brightside

Obojim, moškim in ženskam, se dogaja, da se med spanje spolno vzburijo. Ta fenomen se zgodi zaradi viška možganske aktivnosti med REM fazo spanja in pomeni, da vaše telo potrebuje več kisika in kot posledico hitrejši pretok krvi. Povečan krvni obtok vpliva praktično na vse organe vašega telesa, vključno s tistimi najintimnejšimi, kar sproži aktivacijo spolnega hormona.