9 fascinantnih stvari, ki se zgodijo z vašim telesom med spanjem (face it)

7.) Vaši možgani sproščajo nabrane informacije in si izmišljujejo zgodbe

telo_med_spanjem_face_it_7
vir: Ryanjames

Način na katerega se formirajo naše sanje, še vedno ostaja znanstveni misterij. Danes vemo, da naši možgani sestavljajo sanje iz vsakdanjih spominov ter iz materialov, ki se skrivajo globoko v naši podzavesti. Tako naši nedavni spomini kombinirani z izkušnjami in doživetji iz preteklosti, z informacijami, katere smo “shranili” pred leti (spomini, travmami, emocijami in občutki), tvorijo pogosto zelo absurdne sanje. Kakorkoli, še vedno ne znamo razložiti, zakaj naš um potuje ponoči na določena mesta ali zakaj izbira specifične spomine, barve, glasove, scene in ljudi. Velikemu napredku znanosti navkljub ostajajo naše sanje še vedno uganka.

 

8.) Lahko slišite nenadne eksplozije

telo_med_spanjem_face_it_8
vir: mymodernmet

Tako imenovani sindrom eksplodirajoče glave je redek pojav, a se lahko zgodi. Če se vam bo to kdaj zgodilo, se boste počutili, kot da vas je prebudila glasna eksplozija, lahko se vas bo loteval močan strah in stiska, ampak v resničnosti se ničesar ni zgodilo (razen v vaši glavi). Tisti, ki se spopadajo z to nevšečnostjo, se počutijo, kot da jim je “razneslo” glavo ali mislijo, da so slišal glasen zvok, podoben strelu iz pištole. Ne povzroči fizičnih posledic, psihološke posledice pa so lahko precejšnje.

 

9.) Vaši možgani se sami obnavljajo in razstrupljajo

telo_med_spanjem_face_it_9
vir: theinspirationgrid

Raziskovalci na Rochesterski univerzi so odkrili, da med spanjem vaši možgani “splakujejo odpadke”, ki so se nabrali čez dan. Ta mehanizem se imenuje glimfatičen sistem in se aktivira med spanjem. Ko je aktiviran, omogoča možganom, da se znebijo neuporabnih informacij, zberejo kar smatrajo za uporabno in obnovijo povezave do teh informacij.