9 navad, ki jih morate opustiti, če nočete zboleti v hladnem vremenu (face it)

Dobre novice, ob upoštevanju spodnjih nasvetov lahko bistveno povečate verjetnost, da se boste uspeli prebiti čez zimo brez nadležnih bolezni, smrkanja, polnega nosu, pekočega grla, kašlja, glavobola in podobnih neprijetnosti. Potrebno se je izogibati 9 stvarem, ki v hladnem vremenu veljajo za slabe razvade, saj povečujejo tveganje, da zbolite.

Uporaba sprejev za nos pred odhodom na hladno

vir: kk | matterna
vir: kk | matterna

V hladnem vremenu se nosni prehodi zožajo. Če jim “pomagamo” v oblini sprejev za nos, bomo nosni sluznici otežili delo pri obrambi pred mikroorganizmi in ogrevanju hladnega zraka, ki ga vdihavamo. Boljše je, če si pred odhodom na hladno le očistimo nos z robcem.

Dihanje skozi usta v hladnem vremenu

vir: forharriet | ilovestyle
vir: forharriet | ilovestyle

Če vdihnemo skozi nos, se vdihan zrak segreje in po potrebi dodatno navlaži, če pa dihamo skozi usta, pa je ta proces zelo omejen, kar poveča možnost, da zbolimo. Da se izognete temu preprosto dihajte čez nos, počasi in globoko.

Prekrivanje nosa in ust s šalom

vir: ilmajaam | diarydiet
vir: ilmajaam | diarydiet

V hladnem vremenu se lahko drobne kapljice vode v izdihanem zraku spremenijo v led, če pristanejo na hladnem materialu, kot sta recimo šal ali plašč. Zrak, ki nato potuje skozi z ledenimi kristali obložen šal, je zato še hladnejši, kot bi bil sicer. Ob že znanem dejstvu, da hladen zrak lahko slabo vpliva na naše zdravje, lahko ta še dodatno vzdraži tudi kožo.