Kaj je bilo prej, kura ali jajce? (face it)

Zagotovo ste že kdaj slišali vprašanje, kaj je bilo prej, kura ali jajce. Ena svetovno najbolj poznanih dilem izvira iz opažanja, da se vsi piščanci izvalijo iz jajca in da vsa piščančja jajca izležejo kokoši. Nedavno smo se tudi na Face it prepirali o tem, zato smo se odločili, da razčistimo zadevo enkrat za vselej.

vir: Atlanta Dish
vir: Atlanta Dish

Že starodavnim filozofom je vprašanje o kokoši in jajcu izzvalo vprašanje o izvoru življenja in vesolja nasploh. Paradoks se pogosto uporablja kot metafora v primerih, ko dve stvari medsebojno potrebujeta druga drugo za svoj obstoj.

Znanstvena razlaga

  • Če se vprašanje navezuje na vsa jajca na splošno, je odgovor, da je bilo prej jajce, saj se je kurje jajce razvilo/mutiralo iz jajc druge perjadi.
  • Če se vprašanje navezuje samo na piščančja jajca, je odgovor nekoliko bolj zapleten. Žival podobna piščancu, njegov genetski prednik, je izvalila prvo piščančje jajce, nekoliko v šali bi lahko tudi rekli jajčni prototip 🙂 . Genetske mutacije v tem jajcu so povzročile, da je žival, ki se je iz tega jajca izvalila, imela enak DNA zapis, kot ga imajo današnji piščanci. Ta žival je kasneje tudi sama valila piščančja jajca. Te mutacije lahko sledimo v obratni smeri pri vseh živih bitjih nazaj do prvega enoceličnega organizma in so osnova evolucije in razvoja različnih življenjskih vrst.

Filozofska razlaga

Starodavni filozofi niso poznali teorije evolucije. Aristotla (384 – 322 pr. n. št.) je begala misel, da je moralo obstajati prvo jajce ali prva kokoš, zato je zaključil, da je moralo oboje vedno obstajati: Če bi kdaj obstajal prvi človek, bi moral biti rojen brez očeta in matere, kar je v nasprotju z naravo. Zato tudi ni moglo obstajati prvo jajce, iz katerega bi nastale ptice ali prva ptica od katere bi dobili jajca; kajti ptica pride iz jajca.

S Platonom sta se strinjala in verjela, da je vse, preden se je pojavilo na Zemlji, moralo obstajati v duhu.

Dialektičen odgovor (Hegel, Marx) je, da jajce in kokoš obstajata v dialektičnem odnosu. Ta teorija trdi, da naletimo na paradoks, ker na problem gledamo s formalno logiko vzroka in posledice. Da razumemo to povezavo si moramo priznati, da gre dejansko za eno stvar, ki spreminja obliko.

Pravilen odgovor

Torej, seveda je obstajal prednik kokoši, ki je izlegel prvo kokošje jajce … hmm … razen seveda, če se ni iz jajca prednika s pomočjo mutacije izlegel potomec nove vrste … uff … lažje bo, če gledamo no oboje kot eno in isto stvar … pa vendar … ahhh … 🙂 🙂

Kaj pa ti misliš? 😉