Kaj storiti, če vas napade pes (face it)

vir: Brightside
vir: Brightside

Vsakdo je že kdaj naletel na psa, ki je ušel svojemu gospodarju in je tekal naokrog brez nadzora. V tej situaciji so psi lahko zelo nepredvidljivi, nekateri izmed njih bodo popolnoma nenevarni, razigrani in osredotočeni na uživanje v popolni svobodi, kakršna jih verjetno doleti le redko. Drugi pa se lahko v tej situaciji počutijo ogrožene in ob nepravilnem obnašanju okolice postanejo agresivni in napadalni. Takrat so lahko zelo neugodni, v skrajnem primeru celo nevarni za življenje ljudi ali drugih živali.

Na Face it smo zbrali nekaj priporočil strokovnjakov in kinologov za obnašanje v opisani situaciji, s pomočjo katerih se boste lažje obvarovali pred ugrizi psov.

Ne paničarite!

Med strokovnjaki obstaja močno prepričanje, da psi in tudi druge živali občutijo strah. Čeprav je težko ohraniti mirno kri, ko na vas laja in renči agresiven pes, se vseeno poskušajte zadržati. Kričanje, mahanje z rokami in tek vstran lahko v psu vzbudijo plenilski nagon in ga sprovocirajo, da napade.

Tek zamenjajte s hojo!

Če naletite na psa med tekom, upočasnite tek v hojo. Obrnite se v nasprotno smer in odidite vstran od njega, s kotičkom očesa pa vseeno opazujte njegovo obnašanje. Še več, če stojite pri miru z rokami iztegnjenimi ob telesu, bo pes najverjetneje izgubil zanimanje in odkorakal vstran.

Izogibajte se očesnemu stiku s psom!

Neposreden očesni stik lahko agresivno vedenje psa še okrepi. Strmenje psu v oči lahko ta interpretira kot grožnjo, kar postane razlog za napad. Spremljajte obnašanje in gibanje psa,vendar bodite pri tem čimbolj diskretni in se izogibajte neposrednemu očesnemu stiku.

Psu preusmerite pozornost s stvarjo!

V pomoč vam je lahko stvar, ki jo imate pri roki. Dajte psu nekaj za igro, ovohavanje, žvečenje,… recimo čevelj, plastenko ali nahrbtnik. Na ta način boste psa zamotili, kar lahko izkoristite za pobeg, seveda brez teka in hitrih gibov.

Ukažite psu naj se umakne!

Če pes vztraja in se še vedno obnaša agresivno, noben od zgoraj naštetih trikov pa ni deloval, se soočite z njim in mu ukažite, da vas pusti pri miru, ob tem pa se še vedno izogibajte očesnemu kontaktu. Izberite ukaz kot je “NE” ali “NAZAJ” ali tudi “STOJ“, izrečen pa mora ostro in samozavestno s krepkim glasom. Pes mora začutiti, da se ga ne bojite in da ste vi tisti, ki nadzirate situacijo, v vašem glasu ne sme začutiti strahu.

Ne pozabite deliti prispevka med vaše prijatelje, da bodo znali pravilno odreagirati v primeru napada psa.