Lahko rešite zločin tako, da opazite pomemben detajl? (face it)

Možganska telovadba je vedno dobra ideja, zato vas na Face it pogosto vabimo k razmigovanju možgančkov. Tokrat vam ponujamo detektivsko skrivnost, ki se je zgodila med božičnimi prazniki. Če boste zelo pozorni na podrobnosti na sliki in upoštevali dobro znano dejstvo, s katerim smo se med božičnimi prazniki praktično že vsi srečali, vam bo uspelo rešiti uganko.

 

vir: Brightside
vir: Brightside

Inšpektor Castle je bil dežuren na božično jutro, ko je prejel klic s katerim je nekdo prijavil rop. Hitro je šel na delo, skočil v avto in se odpeljal do obtoženega. Ko je pozvonil pri vratih, je čez kakšno minuto odprl vrata zaspani lastnik stanovanja oblečen v pižamo. Inšpektor se je predstavil in mu povedal: “Skrbno moram preiskati vaše stanovanje. Vaš sosed pravi, da je včeraj na božični večer prišel k vam na božično zabavo. Medtem, ko je on prepeval božične pesmi z vašo družino ob božičnem drevescu obsijanem z barvnimi lučkami, ste vi vdrli v njegovo stanovanje in odnesli številne dragocene predmete.”

Lastnik stanovanja je odgovoril: “To je navadna laž. Včeraj zvečer pri nas sploh ni bilo nikogar doma, odšli smo rano popoldan. Le za las mi je uspelo pravočasno okrasiti božično drevesce pred odhodom. Domov smo se vrnili po polnoči in šli takoj spat. Če želite, lahko zbudim ženo in sina, ki bosta potrdila moje besede.”

“Ne bo potrebe,” ga je prekinil inšpektor Castle. “Očitno je, da se vaš sosed laže.”

Kako je Castlu uspelo tako hitro ugotoviti, da si je sosed zgodbo izmislil?

ODGOVOR:

Na božičnih lučkah za smreko je vedno uporabljena zaporedna vezava, to pa pomeni, da te ne svetijo, če manjka ena ali več lučk, kar smo verjetno imeli že vsi priložnost skusiti v praksi. Lastnik stanovanja je očitno res v naglici okrasil drevesce, saj ni imel niti časa preizkusiti, če lučke delujejo. Ker sosed tega ni mogel vedeti, se je zlagal, da so peli pesmi ob drevesu z lučkami.