Moški, plešavost vas naredi bolj sexy – pravi znanost

Glede na vaš dedni zapis, je za nekatere plešavost neizogibna. Obstajajo načini, kako izpadanje las upočasniti, pa vendar bo verjetno najbolje, če se sprijaznite s situacijo.

Vir: As inc/Shutterstock
Vir: As inc/Shutterstock

Če guglate, “kako  pozdraviti plešavost” ali “kako ustaviti izpadanje las”, odložite telefone. Študija ameriške univerze, ki je bila opravljena leta 2012, predstavlja moške brez las v novi luči.

Raziskava, ki je vključevala tri ločene študije o plešavosti, je prišla do zaključkov, ki nakazujejo, da so moški z obritimi glavami privlačnejši. V prvi študiji so raziskovalci prosili 59 študentk in študentov Univerze v Pensilvaniji, da ocenijo fotografije moških – nekatere plešaste, nekatere ne – na osnovi samozavesti, privlačnosti in dominance. V drugi študiji so 367 odraslih moških in ženskih oseb prosili, da ocenijo fotografije moških, katerim so računalniško odstranili lase na fotografiji in jih spremenili v plešaste. Tretja študija ni bila vizualno naravnana, v njej so 552 odraslim moškim in ženskam prebrali opise moških, kateri so vsebovali teme, kot so kariera, starost, teža, višina in če imajo lase ali ne, oziroma so plešasti.

Prvi študiji sta spoznali moške z obritimi glavami kot bolj dominantne od moških, ki so imeli celotno lasišče pokrito z lasmi, medtem ko je študija 2 ugotovila tudi, da se moški z obritimi glavami zdijo močnejši in višji. Študija tri je potrdila podobno dojemanje obritoglavcev tudi v primeru opisov brez fotografij. Na osnovi teh ugotovitev bi za moške, ki postajajo plešasti, veljalo vsaj poskusno “peljati njihovo obrito glavo na testno vožnjo”.

Namesto, da zapravljate bogastvo v želji, da ustavite ali ozdravite izpadanje las, se lotite zadeve iz drugega zornega kota in se pričnite navajati na idejo, da je vaša glava popolnoma brez las. Avtorji omenjene raziskave so celo postavili hipotezo, da moški, ki si brijejo glave, delujejo samozavestnejši in ta samozavest se dojema kot privlačna. Podobne raziskave ugotavljajo tudi, da se zdijo privlačnejši moški z globjim glasom in – presenetljivo – prijazni moški.

Podobna študija, ki jo je v “Social Psychology and Personality Science” objavil evolucijski psiholog dr. Frank Muscarella, doda dodaten nivo kompleksnosti k temi s tem, ko namiguje da se plešasti moški dojemajo dominantni ampak tudi prijazni.

Torej, kaj to pomeni za plešaste moške? Če obupavate nad zdravili in postopki za zdravljenje plešavosti, bi veljalo poskusiti. Primite za britvico… Če pa si sebe nikakor ne predstavljate s popolnoma gladkim lasiščem, pa poskusite postopoma, med vsakim obiskom pri frizerju si lase dodatno skrajšajte. Kmalu bo do obrite glave le še korak…