Zelena dejstva o Ljubljani (face it)

Ste vedeli, naše glavno mesto se letos ponaša z laskavim nazivom “Zelena prestolnica Evrope 2016” – zelena oaza v osrednjem in jugovzhodnem delu Evrope?

Ljubljana je naziv Zelena prestolnica Evrope 2016 prejela, ker je po besedah Evropske komisije naredila največ sprememb v pravo smer v najkrajšem časovnem obdobju. Prav tako pa tudi zato, ker je v Ljubljani trajnostni razvoj mesta z oblikovanjem Vizije Ljubljana 2025 bil zasnovan že leta 2007. Nagrada ima za Ljubljano velik pomen, saj se s tem umešča na evropski in svetovni zemljevid. V letu 2014 jo je obiskalo rekordno število turistov, prav tako se je uvrstila med 100 TOP trajnostnih destinacij na svetu.

Ljubljana je mesto, ki vas bo presenetilo in preseglo vaša pričakovanja. Je edinstvena – majhna po površini, a velika po gostoljubnosti in kakovosti življenja. V zelo kratkem času so se zgodile številne spremembe, ki so tudi eden izmed razlogov, da je Ljubljana postala Zelena prestolnica Evrope 2016.

Oglejte si nekaj dejstev, ki Ljubljano delajo zeleno.

Pot ob Savi – ko se z veseljem odpravimo na dolg sprehod.

vir: Pot ob Savi
vir: Pot ob Savi

Rekreacijske in izobraževalne površine ob reki Savi potekajo od Tomačevega do Sneberij in obsegajo 144.618 m2, namenjene pa so otrokom, invalidom ter ostalim prebivalcem regije, obiskovalcem in turistom.

RIC Sava je le del Poti ob Savi. Center omogoča rekreacijo in sprostitev v naravi, poudarek pa je na jahalnih športih, vzgoji mladih v tem športu in odgovornem odnosu do narave in okolja. Z ureditvijo območja ob reki Savi, in sicer od Jarš do Nemške ceste, je območje postalo še bolj  privlačno za rekreativce, obiskovalce in turiste. Poleg omenjenega območje predstavlja zeleno oazo mesta Ljubljana.

Gre za urbano območje, nekoč degradirano (črno odlagališče) območje, na katerem je bilo premalo urejenih zelenih površin, površin za rekreacijo, sprostitev in aktivni turizem, zato smo želeli te površine smiselno urediti. Kolesarjenje, tek, jahanje in sprehajanje so na celotnem področju centra, od Črnuškega mosta do Šmartnega, možni tudi v večernih urah (ob poti je javna razsvetljava, ki se napaja s pomočjo fotovoltaike).